Országos Iskolakert-fejlesztési Program, Iskolakerti Alapozó Alprogram

Iskolakert, Klafszky-tagiskola, 2022.

2022. januárjában megjelent kiírásra (Országos Iskolakert-fejlesztési Program, Iskolakerti Alapozó Alprogram) nyújtottunk be pályázatot a Klafszky Tagiskola nevében. Március 1.-jén kaptuk az örömteli hírt, hogy iskolánk pályázata sikeres volt, támogatást kapunk a fejlesztéshez.

Csatlakoztunk a Fenntarthatósági témahéthez, melynek keretén belül sok-sok érdekes programot valósítottunk meg. Tagiskolánk elnyerte Győr-Moson-Sopron megye legaktívabb iskolája címet 2 kategóriában is, 2 * 100.000 Ft-tal gyarapítva az alapítványunk kasszáját.. Országos szinten is kiemelkedően teljesítettünk, hisz újabb 100.000 Ft-os támogatást kaptunk. Ebből az összegből Tagiskolánk 2 osztálya környezetvédelmi – hulladékgazdálkodási témájú kirándulást valósított meg Sopronban.

Tavasszal elkezdődtek a munkálatok a meglévő kertben. Gyomtalanítottuk az ágyásokat, elültettük a palántákat. Nyár elején pár szem epret is szüreteltünk.

A nyár folyamán megtörtént a szakmai és pedagógiai mentorálás, melynek keretében sok jó tanácsot, tippet kaptunk a támogatóktól. Megérkezett a iskolakert eszközcsomag: talicska, öntözőkannák, kerti szerszámok, magok, hagymák.

Ősszel egy komposztáló is érkezett. Nagy örömmel fogadtuk, lelkesen töltögettük.

2022 őszétől gazda szakkört indítottunk, melynek fő feladata az iskolakert gondozása, terményeinek feldolgozása. A szakkört Völcsei Anita tanárnő vezeti. A szakkörre 18 felsős tanuló jár rendszeresen.

Az ősz során jelentkeztünk az Iskolakertekért Alapítvány hálózatához, így élni tudtunk a lehetőséggel, hogy a kialakítandó ágyásaink helyén talajvizsgálatot végeztessünk. Ennek eredményétől függ, hogy milyen típusú ágyásokat tudunk telepíteni.

Több tanterembe is kihelyzetünk „komposzt” feliratú szemetest, ebbe gyűjtjük a komposztálható hulladékot. A meglévő magaságyást megtisztítottuk, előkészítettük, majd további eperpalántákkal beültettük. Elvetettük a csomagban kapott mustármagot, elültettük a fokhagymát. A kerítés mellé málnatöveket telepítettünk. A magasított ágyásokban visszametszettük az elburjánzott évelőket. A foglalkozás felért egy aromaterápiával! A levendulát, zsályát kis csokrokba kötöttük, szárítva tartósítjuk, kitűnő légfrissítő a kamaszok lakta tanteremben. A frissen szüretelt növényekből (citromfű, menta) szörpöt készítettünk. A leszüretelt, szárított fűszernövényekből készítünk fürdősót, illatosító tasakokat, teát.