Országos Iskolakert-fejlesztési Program, Iskolakerti Alapozó Alprogram

Iskolakert, Klafszky-tagiskola, 2022.

2022. januárjában megjelent kiírásra (Országos Iskolakert-fejlesztési Program, Iskolakerti Alapozó Alprogram) nyújtottunk be pályázatot a Klafszky Tagiskola nevében. Március 1.-jén kaptuk az örömteli hírt, hogy iskolánk pályázata sikeres volt, támogatást kapunk a fejlesztéshez.

Csatlakoztunk a Fenntarthatósági témahéthez, melynek keretén belül sok-sok érdekes programot valósítottunk meg. Tagiskolánk elnyerte Győr-Moson-Sopron megye legaktívabb iskolája címet 2 kategóriában is, 2 * 100.000 Ft-tal gyarapítva az alapítványunk kasszáját.. Országos szinten is kiemelkedően teljesítettünk, hisz újabb 100.000 Ft-os támogatást kaptunk. Ebből az összegből Tagiskolánk 2 osztálya környezetvédelmi – hulladékgazdálkodási témájú kirándulást valósított meg Sopronban.

Tavasszal elkezdődtek a munkálatok a meglévő kertben. Gyomtalanítottuk az ágyásokat, elültettük a palántákat. Nyár elején pár szem epret is szüreteltünk.

A nyár folyamán megtörtént a szakmai és pedagógiai mentorálás, melynek keretében sok jó tanácsot, tippet kaptunk a támogatóktól. Megérkezett a iskolakert eszközcsomag: talicska, öntözőkannák, kerti szerszámok, magok, hagymák.

Ősszel egy komposztáló is érkezett. Nagy örömmel fogadtuk, lelkesen töltögettük.

2022 őszétől gazda szakkört indítottunk, melynek fő feladata az iskolakert gondozása, terményeinek feldolgozása. A szakkört Völcsei Anita tanárnő vezeti. A szakkörre 18 felsős tanuló jár rendszeresen.

Az ősz során jelentkeztünk az Iskolakertekért Alapítvány hálózatához, így élni tudtunk a lehetőséggel, hogy a kialakítandó ágyásaink helyén talajvizsgálatot végeztessünk. Ennek eredményétől függ, hogy milyen típusú ágyásokat tudunk telepíteni.

Több tanterembe is kihelyzetünk „komposzt” feliratú szemetest, ebbe gyűjtjük a komposztálható hulladékot. A meglévő magaságyást megtisztítottuk, előkészítettük, majd további eperpalántákkal beültettük. Elvetettük a csomagban kapott mustármagot, elültettük a fokhagymát. A kerítés mellé málnatöveket telepítettünk. A magasított ágyásokban visszametszettük az elburjánzott évelőket. A foglalkozás felért egy aromaterápiával! A levendulát, zsályát kis csokrokba kötöttük, szárítva tartósítjuk, kitűnő légfrissítő a kamaszok lakta tanteremben. A frissen szüretelt növényekből (citromfű, menta) szörpöt készítettünk. A leszüretelt, szárított fűszernövényekből készítünk fürdősót, illatosító tasakokat, teát.

2023.tavasz

A jó idő beköszöntével Gazdaszakkörünk egyből munkához látott. Cserépben ültettünk paprika,paradicsom,uborka,cukkini magokat. Ezek szépen ki is keltek. Múlt héten pedig nekiláttunk új ágyások kialakításának. Ehhez sok szorgos kis segítőre volt szükség. Már a töltéséhez szükséges föld is megérkezett.

Közben a lányok szépen rendbetették a már saját maguk által nevelt eperpalántákat is.

2023.tavasz

Felújítottuk a magaságyást, fűszerkertet alakítottunk ki, és a falra felkerült kertünk neve a “Klafszky paradicsom”. És sok-sok szép termésünk lett.

2023.nyár

Megkezdődtek a nyári munkálatok az iskolakertben. A tanulók minden héten jönnek és ápolják a növényeket, szüretelik a termést. Azok a tanulók, akik részt vesznek az iskolakert nyári munkálataiban, ők augusztusban egy kerti partin pihenik ki a fáradalmakat.
A Gazdaszakkör a nyáron sem pihent, rendszeresen látogattuk az iskolakertet.
A gondozás szervezését, a feladatok megbeszélését, az elvégzett munka megosztását egy online táblázat és egy messenger csoport segítette.
Minden héten volt egy-két nap, amikor tanárok, szülők, diákok bejöttek a suliba, és gazoltak, öntöztek, betakarítottak, bozótot ritkítottak, komposztálót építettek, füvet nyírtak…
Szép termés lett: bab, borsó, krumpli, hagyma, répa, cékla, pattiszon, paradicsom…
Ezek egy részét tartósítottuk, másik részét frissen fogjuk fogyasztani.
A nyári gondozásban részt vevők részére egy garden partit rendezünk, ahol megkóstolhatják a Klafszky Paradicsom ízeit!

2023. ősz

Klafszky-tagiskolánk gazdaszakköri tagjai ősszel is nagyon aktívak. A bokros részeket nyáron megmetszettük, most pedig felkészülve a télre, szépen kigazoltuk, elgereblyéztük az alját. Nemcsak a kertet, az udvar többi részét is próbáljuk széppé tenni, így a murvás utat is kigyomláljuk rendszeresen. A kertben leszedtük a terményeket (paradicsomot,patisszont,póréhagymát,krumplit), és meg is kóstoltuk szinte mindent. A céklából, répából egy kis mézzel nagyon finom vitaminsalátát készítettünk. A mentát és a citromfüvet leszárítjuk, és télen egy jó kis teadélután keretében elfogyasztjuk majd.

2023. tél

Gazdaszakkörünk téli tevékenységei a Klafszkyban
A télen is, a hideg idő ellenére, a gazdaszakkör tagjai nagyon lelkesen tevékenykednek minden héten. Készítettünk madáretetőket tejes illetve üdítős dobozokból. Készítettünk esővízmérőt, amit próbáltunk pontosan bekalibrálni, hogy tavasszal a csapadékmennyiséget tudjuk naplózni. Festettünk kavicsot, amivel a magaságyásban szeretnénk elválasztani az egyes növényeket. Nagyon szép munkák készültek. Február végén a szakkör tagjaival téltemetőt tartottunk, és meggyújtottuk a pampafű elszáradt leveleit. Ez hatalmas élmény volt tanulóinknak.