Tájékoztatók a táborokról

szülői nyilatkozat gyermekről

 

Iskolánk elkötelezett az egészséges életmód és a szabadidő hasznos eltöltése mellett. Ezért a tanévben és a nyári szünet idején is szervezünk táborokat: kenutábor, balatoni tábor, sítábor, napközis tábor

Életképek a táborokból

Miért jó táborozni?

A nyár a legtöbb család számára a nyaralás mellett egyet jelent a táborozással. A tábori élet sajátossága, hogy a gyerekek kikerülnek a szülő fennhatósága alól. Ez a különös szabadsággal fűszerezett, mégis felügyelt helyzet új kihívások elé állítja mind a szülőt, mind a gyermeket. Utóbbiban rejlik a tábor fontossága is, hiszen a gyermekek számára olyan szituációkat modellez biztonságos közegben, amelyeket megtapasztalva könnyebben boldogulnak majd az élet valódi küzdőterén.

Lássuk, melyek azok az előnyök, amelyek egyértelműen a táborozás mellett szólnak:

  • A tábori élet lehetőséget ad a gyermek számára, hogy saját jogon alakítson ki kapcsolatokat. Itt nem csak kortársakról van szó, hanem felnőttekről is, akik által a gyerek megtapasztalhatja, hogy nem a szülő az egyetlen, akiben bízni lehet, és megéli azt a képességét, hogy képes kiállni magáért másokkal szemben.
  • A szülőktől leválva alakul ki a gyermek saját identitása, amely által különböző helyzetekben boldogulva a gyermek magabiztosságat szerez. A tábor nem arról szól, hogy minden gyerek mindenben első legyen, hanem arról, hogy megfelelő mentorálás mellett minden gyerek átélhessen olyan sikerélményeket, amelyek építik személyiségét, önbizalmát.
  • A tábor az első olyan helyzet a gyerek életében, amelyben úgy érezheti, ő irányítja életét. Ez a fajta én-hatékonyság érzés azért nagyon fontos, mert ugyanúgy rögződik a gyermekben, mint bármely más emlék, élmény, amelyeket a többiekkel szerez. Azok a gyerekek, akiknek megadatik a kompetencia érzése, a későbbiekben is sokkal könnyebben birkóznak meg egy-egy problémával.
  • A táborozás csodája, hogy minden gyerek otthon hagyja azt a csomagot, amelyet egyébként az iskolában cipel. Itt nem számít, hogy ki jó matekból, kinek rossz az énekhangja, vagy kinek vannak tanulási nehézségei. A táborba mindenki tiszta lappal érkezik, és a jó tábor egyenlően kezeli a gyerekeket.
  • A tábori élet által a gyermek megélheti a közösséghez tartozás érzését. Az egyezményes jelek, énekek és mondókák mind arra szolgálnak, hogy sajátos tábori identitást nyújtsanak a gyermek számára, biztosítsák a kapcsolódási pontokat, és a közösen átélt eseményeket szép emlékké alakítsák.

(https://7koznapi.blog.hu/2017/07/18/a_taborozas_csodaja_6_elony_amelyekert_erdemes_elengednunk_gyermekunk_kezet)