Alakítjuk a jövőt, mert a robotok köztünk vannak!

ArTeC robot, eszközcsomag

Május 8-án megérkeztek intézményünkbe és tanév végéig használhatjuk, építhetjük, programozhatjuk az ArTeC robot eszközcsomagot, amelyet az Abacusan Stúdió és a GE által meghirdetett VándoRobot pályázaton nyertünk el. Nagy várakozással nézünk a VándoRobot program elé, mert intézményünk nem rendelkezik ilyen típusú robotokkal.

A robotokat irányító program megalkotása Scratch alapú, grafikus programozási környezetben történik, amely ismerős minden tanulónak, így a már megszerzett ismereteket jól tudják alkalmazni az új felületen. Eddig online felületen programoztunk, most lehetőségünk nyílik a valóságban is megtapasztalni a megépített és programozott robotok működését, amelyeket különféle szenzorok csatlakoztatási lehetőségei is színesítenek. Az eszközcsomagot szinte minden évfolyamon használjuk tanórai és szakköri foglalkozás keretében. A projektben a tanulók ötletei, fantáziája szab csak határt a megépítendő robotoknak.

2. hét

Azokban az osztályokban, ahol már tanultuk a Scratch felületet, ott könnyebb dolgom volt, mint ahol (pl. 1. osztály) csak a Lightboot-tal dolgoztunk. Azonban minden akadály legyőzhető, ha van miért. Most valóságban is látható, tapintható és főleg építhető az, amit eddig az online felületen elképzeltünk.

Az elemekkel való megismerkedés után egyszerű kisautót építettünk és programoztunk be különféle mozgásokra.

3. hét

A 6. és 7. évfolyamosok már megismerkedtek az ArTeC eszközkészlettel és a programozási felülettel, így az egyéni ötletek megvalósítására került sor a héten. Készültek mini Teslák, de hótoló és fűnyíró is, amelyek érintőszenzorokkal is rendelkeztek.