Március 15., ünnepség

Színvonalas iskolai ünnepségen vettünk részt, amelyen a 6.b osztály Felsővári-Szalka Krisztina tanárnő rendezésében életképeket mutatott be a márciusi eseményekkel kapcsolatban. A műsorban közreműködött a Lőrinczné Karácsony Hajnal vezette iskolai kórus is.

Az életképekben megelevenedett Petőfi Sándor (Cser Dominik), Jókai Mór (Tóth Levente), Vasvári Pál (Schneider Hanna), hírnök (Virizlai Amira), jogi egyetem rektora (Varga Bence). Szólót énekelt Szakács Orsolya, táncolt Winkler Attila.

A nagyszerű alakítást nyújtó színészpalántákkal és osztálytársaikkal végig kísérhettük 1848. március 15-én lezajlott eseményeket.

A műsor vágott változata az iskolai Youtube-csatornán

Filharmónia-bérlet: középkori világzene

A Filharmónia bérletes sorozat harmadik előadását, a “középkori világzenét” játszó Bordó Sárkány zenekart láthatták ma iskolánk tanulói a művelődési házban.
A programot egész tanévben a város önkormányzata támogatja. Köszönjük szépen, ismét nagyszerű élmény volt!

” Tiszán innen, Dunán túl …”

A ” Tiszán innen, Dunán túl …” Országos Népdaléneklési Minősítő Verseny területi fordulóján Cser Dominik Ferenc ezüst, Tóth Levente Sándor arany fokozatot ért el.
Gratulálunk a szép sikerhez!

Angol vers- és prózamondó verseny

A Mosonmagyaróvári Fekete István Általános Iskola március 2-án rendezte meg Mosonmagyaróvár és környéke általános iskolái számára angol vers- és prózamondó versenyét. Iskolánk tanulói – Horváth Dorka (5.o.), Cser Dominik, Tóth Levente (6.o.) – újra kiválóan szerepeltek ezen a megmérettetésen is.

Díjazottak:

Cser Dominik – 1. helyezett

Tóth Levente – 2. helyezett

Kiskörzeti Népdaléneklési Verseny

A hegyeshalmi Lőrincze Lajos Általános Iskola által rendezett Kiskörzeti Népdaléneklési Versenyen

  • kis énekegyüttes kategóriában a Péteri leányok kisegyüttes – Horváth Zsaklin és Salamon Blanka ( 5. K. ) – bronz minősitést ért el.
  • szóló kategóriában

Glück Mia (4.a) bronz,

Máté Viktória (4.A), Mucska Diána ( 6. K) és Tóth Levente ( 6.B) ezüst,

Horváth-Rovács Johanna (2.B) arany minősítést kapott

Biztonságos internet napja

Biztonságos internet nemzetközi napja febrár 7.

Iskolánkban plakátokkal, digitális kultúra órán foglalkoztunk a témával. A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársai a biztonságos internet világnapja alkalmából előadásokat tartottak a tanulók biztonságos internethasználati szokásainak kialakításával kapcsolatban.

Farsang

Tisztelt Szülők és Gondviselők!

Farsangi mulatságainkra és a nyolcadikasok táncára az alábbi időpontokban kerül sor:

központi iskola: 02.17.

Klafszky-tagiskola: 02.18.

Kérjük Önöket, hogy tombolatárgyak felajánlásával támogassák farsangi rendezvényeinket. A tombolatárgyakat az osztályfőnökök gyűjtik.

Támogatásukat köszönjük!

Megemlékeztünk a holokauszt helyi áldozatairól

Az egykor közel 50 fős helyi zsidóság a közösség megbecsült része volt a vészkorszak kezdetéig, imaházzal is rendelkeztek. Ezután azonban vagyonelkobzás, munkaszolgálat és deportálás várt rájuk. Tudunk zsidóellenes atrocitásokról és bújtatásokról is. Közel 30-an a győri gettóból kerültek Auschwitzba és más lágerekbe. Szinte minden nagy láger névsorában találkozunk helyi áldozattal. Csak páran élték túl a szörnyűségeket, zömük hazaérkezés után Izraelbe költözött. A mai Jánossomorján munkaszolgálatos egységek is állomásoztak, halálmenetek is keresztülvonultak a településen, és kivégzések is történtek.

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította január 27-ét. 1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a II. világháború legnagyobb és leghírhedtebb megsemmisítő lágere. A tábor az európai zsidóság elpusztításának gócpontja volt, neve mára egyet jelent az emberiség történetének egyik legsötétebb, legembertelenebb időszakával.

Félévi koncert és bizonyítványosztás

A művészetoktatási intézményegység tanulói egy félévi növendékkoncerttel egybekötve vehették át a félévi bizonyítványaikat. A hangszeres és énekes növendékek mellett ebben a tanévben rendhagyó módon a moderntánc tanszak egyik csoportjának a tanulói is felléptek.

Fotógaléria: bit.ly/3Dj6zY3

 

Kultúra napja, városi ünnepség

Átadták a város kulturális elismeréseit – Kétszáz éve született nemzeti imádságunk, a Himnusz, ezt is ünnepelte Jánossomorja január 22-én, a magyar kultúra napján.

A művelődési házban tartott ünnepségen a helyi kulturális élet tavalyi díjazottjai adtak műsort: Verssel és énekekkel lépett fel az iskola gyermek- és pedagógus kórusa Lőrinczné Karácsony Hajnal vezetésével, illetve Biczóné Udvaros Ildikó szavalatával. Hauptmann Tamás, a JTV főszerkesztője pedig a kultúra értékeinek megvédéséről beszélt. (JTV)

A magyar kultúra napja

A magyar kultúra napja, január 22.
7.b osztályos tanulók műsorral emlékeztek meg a Himnusz keletkezésének történetéről. Az ünnepség végén közösen elénekeltük a magyar Himnuszt.

Megemlékezés

Január 19., a magyarországi németek elhurcolásának állami emléknapja. A 7.b osztályos tanulók a város vezetőivel emlékeztek meg településünk elüldözött lakóiról.
1946-ban január 19-én kezdődött meg a magyarországi németek szervezett elűzése a budaörsi németek vonatszerelvényének elindításával. A mai Jánossomorjáról később, 1946. április 20-26. között, négy vonatszerelvénnyel 4840 embert telepítettek Németországba. A kitoloncolás elől sokan már korábban elmenekültek. Mosonszentpéter és Mosonszentjános összlakosságának több, mint a felét, a német ajkúak kétharmadát telepítették ki. Ezzel a mai Jánossomorja becslések szerint az országban a nyolcadik, a legtöbb lakóját elvesztett település a kitelepítés történetében.

Szülői értekezletek időpontja

Kedves Szülők, Gondviselők
A 2022/23. tanév első féléve pénteken lezárul. Január 24-én és 25-én minden intézményegységben szülői értekezletekre kerül sor. A pontos időpontokat az alábbi táblázat tartalmazza.