Jánossomorjai Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
Pályázati azonosítószám: HAT-KP-1-2021/1-000526
Pályázat címe: Bányavárosok és Gömör -kirándulás Felvidéken

 

Beszámoló

Előkészítő óra:

Az előkészítő szakaszban megismerkedtünk:

  • a Magyarország határain túl élő magyarság létszámával, az államhatáron kívüli elhelyezkedés történelmi okaival
  • a célország, illetve települések magyarságának történetével, jelenével
  • a célországban élő összlakosság etnikai összetételével
  • a tanulmányi kirándulás részletes programjával
  • a toleráns és kooperatív viselkedés alapszabályaival
  • a buszos utazás etikai kódexével

Galéria

1.nap

A nagyfödémesi Borsos Mihály Alapiskolába látogattunk. Ismerkedtünk, barátkoztunk, bemutattuk településünket és iskolánkat, átadtuk ajándékainkat. Közösen koszorút helyeztünk el a kitelepítettek emléktáblájánál.

Galéria

Következő megállónk Besztercebánya a Felvidék egyik legszebb bányavárosa, ahol a városfalak kiépítése nagy királyunk, Mátyás nevéhez fűződik. Sétáltunk a gyönyörűen felújított főterén, megnéztük Várnegyedet. Itt található a 13. századi „Német” templom is. A főteret a várnegyedtől, a magas toronnyal büszkélkedő félköríves hajdani bástya, a Barbakán választja el. Sajnos a „ferde” óratoronyba nem volt időnk felmenni!

Galéria

Körmöcbányán meglátogattuk a páratlan gyűjteménnyel rendelkező Pénz- és Éremmúzeumot. Felsétáltunk a várnegyedbe is, itt megnéztük a gótikus stílusban épült Szent Katalin templomot, megmásztuk az őrtorony 137 fokú szűk csigalépcsőjét, kerengőjéről káprázatos kilátás tárult elénk a városra és a Körmöci hegységre.

Galéria

Kis késéssel megérkeztünk az első szállásra, elfoglaltuk a szobákat, megvacsoráztunk. Az este a nap élményeinek megbeszélésével, beszélgetéssel telt.

2. nap

Reggeli után összecsomagoltunk és útra keltünk. Selmecbányán felsétáltunk a városközpontból az Újvárhoz, vagy másképpen Leányvárhoz, ahol megnéztük a törökellenes harcokban részt vevő magyar és török haderő hadászati eszközeit és felszerelését, szemléltető térképeket, hadvezérek portréit. Rövid szabadprogram után a szabadtéri Bányamúzeum és az izgalmas Bertalan-táró következett. A felszíni kiállítás megtekintése után sisakot, esőkabátot öltve, bányászlámpával a kezünkben elindultunk a Bertalan táró mélyére, ahol megismerkedtünk a bányászok munkakörülményeivel, nehéz munkájával.

Galéria

Ismét buszozás, majd Rimaszombat Gömör vármegye egykori székhelye következett. Megcsodáltuk a város legnagyobb templomát, melyet a reformátusok használnak. Nevezetessége Ferenczy Istvánnak, a híres magyar szobrásznak, a város szülöttének a torony déli falához épített kriptája és carrarai márványból faragott szobra. A régi gimnázium épületében tanult Mikszáth Kálmán a nagy palóc.

Galéria

Ismét buszra szálltunk, mert már várt ránk a finom vacsora Várhosszúréten, a Jozefína panzióban. Itt ismét gyakrabban hallottunk a helyiektől magyar szót, aminek nagyon örültünk. Este a panzió udvarán játszottunk, beszélgettünk.

3. nap

A megreggeliztünk és elkészítettük a hideg ebéd csomagunkat , majd ismét útra keltünk. Utunk a vasoxiddal szennyezett Sajó mentén vezetett. Ezt meg kellett néznünk közelebbről is, hiszen aktuális környezetvédelmi problémát vehettünk szemügyre.

Galéria

A betléri kastély késői nyitása miatt a “gömöri Ravenna”-t, Andrássy Franciska és Dénes mauzóleumát látogattuk meg elsőként. Nagyon részletes, érdekes előadást hallgathattunk a Krasznahorkaváralján levő “mesebeli palota”-ról, mely egyedülálló szecessziós műemlék, carrarai márvány és színpompás apró mozaikok ezreinek felhasználásával készült. Visszatértünk a kastélyhoz, ahol lélegzetelállító látványban volt részünk miközben végigjártuk a szobákat. A rezidenciát Andrássy István báró, kuruc generális, a család betléri ágának megalapítója építtette. Egyik legszebb része a mintegy húszezer kötetet számláló hatalmas könyvtár. Természetesen vadászkastély lévén a trófeák sem maradhatnak el. A festmények között Feszty Árpád, Lotz Károly, Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Madarász Viktor művei is megtalálhatók

Galéria

Utána a meseszép Szádelői völgyben tettünk sétát. Tanulmányoztuk a terület különleges növény és állatvilágát, illeszkedve földrajzi tanulmányainkhoz is.

Galéria

Innen Kassára vezetett az utunk. Felkerestük a rodostói házat, amely a nagyságos fejedelem törökföldi emigrációjának állít emléket. II. Rákóczi Ferenc lenyűgöző egészalakos bronzszobra a Hóhér-bástya udvarán díszeleg. Ezután bementünk a városközpontba, megnéztük a dómban a csodálatos szárnyasoltárokat és megkoszorúztuk a nagyságos fejedelem, valamint édesanyja, a munkácsi hős Zrínyi Ilona, és gróf Bercsényi Miklós generális szarkofágját. Kassai sétánk alkalmával megcsodáltuk a városközpont legjellegzetesebb épületeit. 

Galéria

Rövid szabadprogram után elindultunk a szállásra Kassabélára a hotel DAM-ba. Ez a nap volt a legfárasztóbb, nagyon sok programmal, így alig vártuk, hogy a hotelbe érjünk. A vacsorát követően kitöltöttük az idegennyelvű szállásbejelentő lapot, aztán ismét a szokásos esti program, sok beszélgetés, kevés alvás következett.

4. nap

A reggeli elfogyasztása után ismét, immár utoljára, összecsomagoltunk és elindultunk Lőcsére, a Szepesség fővárosába, mely a Rákóczi-szabadságharc alatt sok ostromot állt ki (Jókai – A lőcsei fehér asszony című művének főszereplőjének igaz történetével is megismerkedhettünk). A régi városháza épülete a reneszánsz világi építészet legjelentősebb remekművei közé tartozik a Szepességen. Ma a Szepesi Múzeum működik benne, melyet belülről is megismerhettünk.

Galéria

Programunk utolsó megállójaként meglátogattuk a Tarca folyó partján fekvő Eperjes városát. A történelmi városközpont Felvidék legrégebbi városi műemlék-rezervátuma. Megcsodáltuk a Szent Miklós plébániatemplomot és a Neptunus szökőkutat.

Galéria

Felvidéki körútunk ezzel véget ért. Elindultunk hazafelé, és 6 órás buszos utazás után érkeztünk meg Jánossomorjára.

 Galéria

Galéria

 Értékelő óra

A visszaérkezés napját követően a tanulmányi kiránduláson részt vevő tanulók és kísérőtanáraik számára Határtalanul! értékelő órát szerveztünk, amelyen megbeszéltük:

  • a célország magyarságáról a tanulmányi kirándulás eredményeképpen szerzett személyes tapasztalatokat és ismereteket
  • a tanulmányi kirándulás programelemeinek megvalósulását a kiránduláson készült fotók segítségével
  • értékeltük a programot, az eredményeket, tapasztalatokat. Megfogalmaztuk, mi tetszett legjobban, mi volt kevésbé jó.
  • összegeztük a külhoni magyarsághoz kapcsolódó ismereteket

 Galéria